Atunci când dați feedback-ul pe concept spuneți tot ce vă trece prin cap, fără cenzură:
Proiectarea casei visurilor, exact așa cum îți dorești prin Pachetul de Cunoaștere® - metodologie unică, brevetată.
De la studiu expert, la machete 3D și tur virtual – Descoperă procesul complet Miolk în 6 pași.
Studiu fotografic al casei și terenului
Chestionar cu cca 150 întrebări – scris și față în față
Discuție față în față pe cca 300 de imagini – exemple de proiecte smart pe terenuri cu constrângeri similare
Broșura pdf care însumează toate datele de mai sus
Important e în acest caz să ne asigurăm că aveți toate uneltele pentru a verifica acest concept.
De aceea, livrabilele sunt:
Planuri mobilate și planuri cotate
Secțiuni
Macheta terenului cu vecinătăți și casa la sc.1:200
Macheta casei la sc. 1:50
Tur virtual prin casă cu ochelari VR
Animație ce prezintă un tur al casei
Bilanțul energetic al clădirii în două scenarii: clasic și eficientizat;
Caracteristicile tehnice de performanță termică recomandate ale componentelor anvelopantei (termoizolație pereți, învelitoare și fundații, tâmplării exterioare) pentru scenariul eficientizat;
Studiul ferestrelor dacă sunt performante din punct de vedere al eficienței energetice;
Indicarea zonelor din clădire vulnerabile la a dezvolta punți termice;
Verificare prin soft de calcul al straturilor de termoizolație astfel încât să nu favorizeze condens și mucegai;
Un pdf care însumează informațiile de mai sus.
Se vorbește mult despre proiectul de autorizare, conceptul de arhitectură, dar prea puțin se cunoaște importanța Proiectului Tehnic. Este cea mai dificilă etapă din procesul de proiectare, aceea în care sunt gândite structura, instalațiile și detaliile de punere în execuție. Achizițiile de materiale, manopera, transporturile se vor calcula pe baza informațiilor din Proiectul Tehnic.
În Proiectul Tehnic se vede cel mai puternic dacă există sau nu o simbioză între echipa de arhitectură, cea de structură și cea de instalații. După 6 ani de eficientizare a proceselor, viziunea asupra detaliilor de execuție și a modului de redactare, putem spune că Miolk -Inginerie Creativă - Renso, au devenit defapt un ECOSISTEM. E o supra-echipă ce cumulează avantajele fiecărei echipe în parte: arhitectură-structură-
Pentru aprofundare în subiect vă recomandăm și aceste materiale video:
DTAC este un extras din Proiectul Tehnic. Acest dosar însumează toate documentele cerute prin certificatul de urbanism (cel de la Etapa1)
Planșe pentru avize
Memoriu general
Date și indici
Cerere (completare)
Dovada de luare în evidență la Ordinul Arhitecților din România
Plan de încadrare
Plan de situație
Releveu (planuri, secțiuni,fațade existent)
Propus (planuri, secțiuni, fațade proiect propus)
DTOE (planșa ce explicitează organizarea execuției de șantier)
Explicitarea soluțiilor propuse în proiect către echipa de execuție
Asistență în clarificarea soluțiilor de arhitectură către furnizori și ofertanți
Adaptarea proiectului la dimensiunile rezultate din execuţie;
Adaptarea proiectului la tehnologiile disponibile sau impuse la momentul execuţiei (altele decât cele prevăzute în proiect);
Modificarea proiectului pentru a micşora costurile de execuţie;
Aprobarea mostrelor propuse de constructor pentru materialele specificate în proiect, a desenelor de fabricaţie sau a modificărilor/adaptărilor proiectului propuse de către constructor.
notă
Toți acești pași sunt pachete de proiectare individuale și se pot contracta separat.
Pachetele de proiectare descind unele din altele, de aceea costul final se poate estima după finalizarea pachetului anterior. De ex: vom ști nivelul de efort necesar conceptului, după ce am finalizat Pachetul de cunoaștere (tema de proiectare). Vom ști nivelul de efort necesar proiectului tehnic, după finalizarea conceptului (care va lămuri nivelul de complexitate al casei).
Cine face totul posibil? Echipa din spatele proiectului casei tale.
Date privind terenul
(obligatorii) – solicitate și în dosarul de autorizare, absolut necesare proiectanților:
studiu topografic – realizat de topometrist
studiu geotehnic – realizat de geotehnician
obținerea certificatului de urbanism (CU) – de către beneficiar sau un împuternicit
Date privind beneficiarul
tema de proiectare – realizată de arhitect cu participarea beneficiarului
• de arhitectură – realizat de arhitect și aprobat de către beneficiar;
• de structură – realizat de inginerul de rezistență pe baza conceptului de arhitectură – aprobat de arhitect;
• de instalații sanitare, termice, ventilații (HVAC) – realizat de inginerul de instalații sanitare, termice, ventilații pe baza conceptului de arhitectură – aprobat de arhitect și beneficiar;
• de electrice (curenți tari și slabi) – realizat de inginerul de instalații electrice (curenți tari și slabi) pe baza conceptului de arhitectură – aprobat de arhitect și beneficiar.
• de arhitectură – realizat de arhitect;
• de structură – realizat de inginerul de rezistență în coordonare cu proiectul de arhitectură;
• de instalații sanitare, termice, ventilații (HVAC) – realizat de inginerul de instalații sanitare, termice, ventilații în coordonare cu proiectul de arhitectură;
• de electrice (curenți tari și slabi) – realizat de inginerul de instalații electrice în coordonare cu proiectul de arhitectură.
Arhitectul
• este cel care se asigură că informațiile de la toți proiectanții sunt corelate/ coordonate – asigură șefia de proiect.
• întocmește programul de urmărire și control, cel care notează pașii importanți ai șantierului, cine va fi prezent să verifice pasul respectiv și dacă se va semna proces verbal
• întocmește caietul de sarcini, cel care precizează în scris modul în care dorește să fie executate anumite lucrări, cu date tehnice și precizări legate de protecția materialelor la depozitare, la punerea în operă etc.
DTAC- dosarul tehnic de autorizare a construcției – este un extras din Proiectul Tehnic
Acest dosar însumează toate documentele cerute prin certificatul de urbanism (cel de la Etapa1):
Studiile de teren (topo și geo), avizele, câteva planșe din proiectele tehnice ale fiecărei specialități (arhitectură, rezistență, inginerie sanitare, termice, ventilații, electrice), și alte documente ce țin de beneficiar și dovada plății unor taxe.
Obținerea avizelor cade în sarcina beneficiarului, dar acesta poate delega o altă persoană să îl reprezinte în fața instituțiilor avizatoare.
Arhitectul pune la dispoziția acestuia planul de situație și memoriul (acestea sunt, de obicei, piesele cerute la avizare), iar beneficiarul furnizează certificatul de urbanism și dovada actului de proprietate (dacă se solicită).
Pe baza proiectului tehnic complet, se cer oferte de preț de la echipele de executanți, se compară, se discută, se contractează.
Actori:
Beneficiarul – este cel care asigură finanțarea proiectului și a vizitelor de validare conform programului de urmărire și control (după cum știm, beneficiarul este precaut și vizitează cât poate de des șantierul…de cele mai multe ori, din păcate, pe merit).
Antreprenorul general – este entitatea juridică ce unește sub pălăria ei toți executanții lucrărilor pentru realizarea construcției. Acesta pune la dispoziție un manager de proiect, specialistul care se asigură de coordonarea echipelor pe șantier.
(În practică, pentru a micșora costurile, beneficiarii au ajuns să contracteze separat echipele și apoi să fie nevoiți să facă ei înșiși managementul acestor echipe. Este o direcție care aduce mari pierderi de timp, de bani și de calitare. Este ca și cum un inginer ar încerca să preia rolul unui medic generalist și să dirijeze consultul a mai multor medici specialiști și să interpreteze apoi rezultateșe și să îți decidă medicația).
Dirigintele de șantier – este contractat de beneficiar pentru a-l reprezenta în urmărirea lucrărilor de pe șantier. Pentru că o construcție cere cunoștințe foarte complexe de nivel tehnic, dirigintele de șantier este echivalentul avocatului în desfășurarea unui proces juridic. Poți să te reprezinți și singur, dar pentru asta trebuie să accepți că nu acoperi toate informațiile și chichițele legale și ai șanse mari să pierzi. Tot el este cel care întocmește cartea constucției și aprobă cantitățile livrate pe șantier.
Proiectanții ( arhitectul și inginerii de rezistență, santiare, termice, ventilații, electrice) – fac asistență de șantier. Sunt prezenți la fazele indicate în programul de urmărire și control, sau oricând sunt situații care necesită decizii de proiectare (la solicitarea managerului de proiect sau a dirigintelui de șantier).
Planifică inteligent fiecare etapă a construcției casei tale – Pe ce vei cheltui?
1. PROIECTARE
2. CONSTRUCȚIA LA ROȘU ȘI SISTEMATIZARE VERTICALĂ
3. FINISAJE INTERIOARE
4. FINISAJE ETERIOARE
5. INSTALAȚIILE ELECTRICE (curenți tari, curenți slabi)
6. INSTALAȚIILE TERMICE ȘI DE VENTILAȚI
7. INSTALAȚIILE SANITARE
8. MOBILIER
9. ECHIPAMENTE
10. DECORAȚIUNI
11. AMENAJĂRI EXTERIOARE
Estimările de buget premergătoare șantierului pentru o construcție sunt întotdeauna depășite până la finalizarea construcției, de aceea este bine ca bugetarea să nu fie estimată la limită.
Suplimentarea poate merge de la 15% la 40% depinzând de constructorul ales, de cât de complicat e terenul (pantă, tipul de sol, prezența arborilor ), de cât de ploios e anul, de cât de aglomerată e piața construcțiilor etc.
Sfaturi practice pentru a planifica eficient construcția primei tale case – ce zic clienții Miolk
Ispite cu care luptăm foarte des la cuplurile care construiesc prima casă:
• exces de metri pătrați. 120mp e suprafața care oferă un balans perfect între spațiile de care are nevoie o familie (cuplu cu doi copii) și costul pe care și-l permite o familie;
• dormitoare mari și mai ales dormitoare pentru oaspeți
• diferența foarte mare între pozele care le plac (care arată livinguri foarte spațioase, cu multă sticlă) și indicația de metri pătrați pe cameră pe care o dau în temă. Diferența între vis și ce pot obține concret)
• se doresc fațade placate cu piatră sau cărămidă, se face proiectul tehnic pe aceste soluții, deși arhitectul avertizează în legătură cu costurile. În final nu se execută pentru că șocul financiar pe care îl aduce șantierul este foarte mare.
• multe ferestre mari pe nord (dacă se întămplă ca view-ul să fie acolo), dar se dorește casă eficientă energetic (pasivă sau lowE). Aduce costuri atât de mari, încât depășesc limita care justifică confortul.
• casă pasivă parter. Aduce costuri atât de mari, încât depășesc limita care justifică confortul.
Fratele de temelie este un cuplu care a trecut deja prin tot procesul de proiectare Miolk și care poate povesti experiența pe care a avut-o first hand.
Poate fi foarte diferită tema cu care ieși din pachetul de cunoaștere® față de imaginea pe care o aveai înainte despre viitoarea casă:
“Noi am plecat la drum cu Miolk dupa mai mult de 10 ani de cochetari cu proiectul “casa noastra”. Am acumulat o multime de cunostinte in acesti ani, dar si multe preconceptii. Am avut insa inspiratia sa abandonam toate preconceptiile si sa ne punem increderea intr-un specialist. Am iesit din experienta pachetului de cunoastere® cu o descoperire personala de proportii, complet diferita de ce ne imaginam noi ca ne dorim. Faza de concept a derulat foarte organic din aceste prime discutii si devenind cumva stapani pe ceea ce stiam ca am descoperit despre noi si dorintele noastra, am putut articula mult mai bine contributia noastra la concept.” (Ioan O)
Pachetul de cunoaștere® este metodologia unică și brevetată Miolk prin care ajungem la baza proiectului casei tale. Ca să fie așa cum îți dorești!
Completarea chestionarului poate fi o experiență intensă:
”Looking back, pfff a fost un chestionar lung care pe alocuri te face sa te simti inconfortabil, asa ca va faceti timp pentru a-l parcurge, fiti sinceri in raspunsuri, luati o pauza daca simtiti ca va epuizeaza puterea de decizie si reluati intrebarile cand sinteti cu mintea mai limpede. Recomandare: abordati-l dimineata dupa cafea, cand inca nu aveti alte griji pe cap, sau dupa pranz (un mic trick din MindArchitect). Da-ti raspunsuri simple cu bulinute sau scrieti o poveste, orice va ajuta echipa Miolk sa isi dea seama ce asteptari aveti de la casa voastra. Aka: vreau sa ma trezesc dimineata si sa imi bata soarele prin geam, vreau sa pun o canapea de 5metri ca la asta am visat mereu and the list goes on. Fiti rationali-emotionali si sinceri.” (Ana R.)
Când intri la discuția pe imagini vino mâncat, hidratat și cu mintea limpede. E foarte engaging:
”Probabil pana in prezent ati admirat casele altor oameni, sau v-ati facut temele si aveti pin-uri pe pinterest, imagini de pe google etc. Acestea iarasi vor fi de ajutor in a exemplifica doleantelor voastre. Vor urma intalniri, discutii care servesc drept suport in realizarea conceptului. Va vor solicita imaginatia, gandirea destul de mult. Desi lucrez in mediul corporatist si sint obisnuita cu sedinte care pot dura si cateva ore, imi amintesc ca dupa acele discutii pe care le-am mentionat mai sus ieseam afara sa ne plimbam si cateva minute efectiv nu mai vorbeam. Sper sa nu va sperie ci doar sa realizati ca experienta in sinte este putin solicitanta si obositoare, dar merita.” (Ana R.)
“Stay calm and trust the architect. Oricât de funny ar părea, acesta este sfatul meu pentru faza de concept. Nouă ne-a părut rău că am cerut o schimbare la conceptul inițial, pierzând astfel timp, pentru ca în final să ajungem la conceptul propus inițial.” (Raluca P)
Macheta și VR-ul ajută mult la înțelegerea conceptului și apoi pentru feedback-ul asupra acestuia:
”Mica casuta realizata cu multa grija in detalii si plimbarea prin casa cu ochelarii VR, takes the experience on the whole new level. Prinde contur. Din momentul ala incepi sa traiesti in casa. Mai exact cam o luna, o luati acasa si visati, traiti in ea. Noi asta am facut, biroul era plin foile cu schite si casuta noastra miniaturala desfacuta pe bucatele. In cea mai mare parte noi eram multumiti de rezultat, e absolut impresionant cum cineva te poate asculta si da chip gandurilor tale.” (Ana R.)
Atunci când dați feedback-ul pe concept spuneți tot ce vă trece prin cap, fără cenzură:
”Dupa cateva zile in care rugumi bine ideea, ba asta e casa in care am sa traiesc vor aparea si alte nevoi, poate care nu le-ati luat in calcul pana in acel punct delta T in timp. Asa ca scrieti pe foaie, nu va fie frica sa expuneti dorintele, nevoile sau poate ceva ce nu va place, nu va convine nu pare a fi ceea ce va multumeste, let it all out echipa Miolk stie ce sa faca cu ele. Am sa vorbesc din experienta, discutia in care am revenit cu conceptul si cu lista, era vara si eram gravida in luna a 9-a. Am plecat de la biroul miolk super transpirata, si desi era ora 10 dimineata deja eram extenuata. Dar totul a meritat. Astfel noi am fost inca o data surprinsi de ingeniozitatea solutiilor care au fost aduse conceptului. We loved it.” ( Ana R.)
“Noi am ajuns la concluzia că piața din România nu este încă (as of 2020) pregătită pentru construcția de case pasive. Nu este imposibil, însă necesită mult stres si cheltuieli mari în plus. Noi personal am găsit echilibrul dintre stres, cheltuieli și eficiență energetică în casa “eficientă energetic”. Însă cred și sper că lucrurile se vor schimba curând și o casă pasivă se va realiza mult mai ușor. ” (Raluca P)
“Ferestrele mari contribuie dramatic la o legatura mai puternica cu exteriorul, cu gradina ta. Pregateste-te mental pentru costurile ridicate. Merita! ” (Ioan O)
”O casa pasiva pe parter costa mult. Doua case pasive pe parter costa si mai mult. 😉 Inside joke.” (Ioan O)
“Afirmații de genul Vrem să ne mutăm până de Crăciun/Paști… nu fac decât să adauge mult stres și nu ajută. Lucrurile pe șantier nu depind atât de mult de beneficiar, ci de foarte mulți factori neprevăzuți (vreme, disponibilitate constructori și utilaje, defecțiuni de tot felul, etc.). ” (Raluca P)
“Se merită mai degrabă investit în elemente de bază profesioniste (sistem de ventilație, izolație adecvată, instalații de calitate) și mai puțin în finisaje de lux. În 10 ani se pot reface finisajele, însă este mai greu de adăugat sistem de ventilație, de schimbat instalațiile, sau de izolat casa pe dedesubt. ” (Daniel P)
”Alege rulouri exterioare cu telecomandă, nu cu întrerupător de perete. E greu de izolat la montaj și ajunge să sufle vântul pe la întrerupător” (Daniel P)
”Nu monta mai mult de 3-4 întrerupătoare unul lângă altul. Cu mai multe ajungi să nu mai ții minte ce ai aprins de unde și nu se merită efortul mental. Cu cât mai puține butoane cu atât mai bine.” (Daniel P)
”Nu fă mai multe uși de ieșit pe terasă. De ex: o ușă din bucătărie plus una din living. Vei folosi una singură- pe aceea la care lași papucii de casă sau șlapii de afară.” (Anda C)
Scrie-ne la contact@miolk.ro și te ghidăm pas cu pas.
Ești curios să afli cum lucrăm, descoperă Consultanță Online.
Copyright © Miolk - Toate drepturile rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor.
Întregul conţinut al site-ului, indiferent de natura lui, este proprietate exclusivă. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, distribuit, republicat, copiat sau transmis în orice formă, incluzând dar nelimitându-se la forma electronică, fără permisiunea scrisă.
O întâlnire pe Zoom, de o oră, în care colega noastră Adriana Gheorghiescu vă oferă informații legate de următoarele aspecte:
• care sunt caracteristicile care te avantajează ca orientare solară și acces din stradă
• care sunt caracteristicile care măresc costurile de construcție ale casei
• la ce să fii atent când achiziționezi terenul ca să nu fii păcălit
• care sunt documentele și studiile pe care le poți solicita pentru teren, chiar dacă nu ai achiziționat terenul
• care sunt constrângerile bune (le poți transforma în avantaje) și care sunt constrângerile rele (pentru că nu le poți transforma în avantaje)
Întâlnirea va avea loc online, nu include costuri de deplasare la teren.
Vizita la teren este disponibilă la cerere, cu costuri suplimentare pentru deplasare.